به گزارش خبرگزاری مهر، حضرت آیتالله حاجآقا مجتبی تهرانی، که از مراجع عظام تقلید و از شاگردان مبرّز مکتب فقهی، اصولی، فلسفی، اخلاقی و عرفانی امام خمینی(ره) میباشند و بیش از 30 سال است که کرسی دروس اسلامی ایشان در حوزه علمیه تهران، طلاب و فضلای اُمّالقرای جهان اسلام را سیراب میسازد، از سال 1380 هـ.ش در بیانات ایّام دهه اوّل محرّمالحرام و دهه آخر ماه صفر خود، به تشریح ابعاد گوناگونی از قیام و انقلاب حضرت سیّدالشّهدا(ع) پرداختهاند که نگاهی چنین عمیق به مقوله عاشورا آن هم توسط چنین شخصیّتی، در نوع خود کمنظیر است.
آنچه مجموعه مباحث حضرت استاد را از بسیاری جهات ممتاز گردانده، نگاه ریشهای ایشان به حرکت تاریخی و تاریخساز امام حسین(ع) است؛ نگاهی که این حرکت را به ریشههای اسلام ناب محمّدی پیوند میزند و آن را در امتداد بعثت رسول مکرّم اسلام و به عنوان عامل حفظ و استمرار آن توجیه و تبیین میکند. بر همین اساس است که حضرت استاد میفرمایند: «إنّ الإسلام محمّدیّة الحدوث و حسینیّة البقاء».
عظمت قیام انسانساز حضرت سیّدالشّهدا(ع) سبب شده است که نتوان تنها یک هدف برای آن در نظر گرفت یا تنها از یک بُعد و زاویه به آن نگریست. به فرموده حضرت استاد: «اگر بخواهیم فقط یک هدف را مطرح کنیم و بگوییم هدف از حرکت حسینی فقط همان بوده، به آن حضرت جفا کرده ایم. نمی شود گفت که این ولیّ بزرگ خدا، با عملی که انجام داد ـ که در طول تاریخ بشریّت بینظیر استـ فقط یک هدف داشته است. کوتاهی درک من موجب نمیشود که هدفگیری او محدود شود! لذا از کلمات حضرت در موقعیّت های مختلف در این حرکت، اهداف گوناگونی به دست میآید».
بر این مبنا، آیت الله مجتبی تهرانی تلاش کرده است با مروری بر کلمات و جملات امام حسین(ع) در طول این حرکت، از مدینه تا کربلا، چارچوبی از اهداف و ابعاد این قیام ارائه کرده و ساختار بحث را با تکیه بر منابع و معارف غنیّ اسلامی، نظیر قرآن کریم و روایات اهلبیت(علیهمالسلام) تکمیل نمایند تا مُراد از هر بُعد و هدفی که حضرت سیّدالشّهدا(ع) مطرح کردهاند، به درستی روشن شود.
در حقیقت، شیوه علمی مباحث این استاد اخلاق و معارف اسلامی، نوعی «تفسیر روایت به آیات و روایات» است. در این شیوه، جملات کلیدی امام حسین(ع) مبنای «تئوریپردازی علمی» قرار گرفته و سپس به کمک آیاتی از قرآن کریم و سایر روایات اهلبیت(علیهمالسلام) تبیین میشود. جاذبه و زیبایی این تفسیر در این است که مخاطب، در خلال این مباحث ضمن دستیابی به فهمی عمیقتر و دقیقتر از کلمات و جملات حضرت، متوجه میشود که هر یک از اهداف قیام عاشورا را میتوان از ابعاد گوناگونِ فقهی، سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و عرفانی مورد بررسی قرار داد.
مؤسسه پژوهشی فرهنگی مصابیحالهدی، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی حاج آقا مجتبی تهرانی تا کنون چهار دوره از مباحثی که تا کنون درباره «تحلیل قیام عاشورا» توسّط استاد مورد بررسی قرار گرفته است را تحت عنوان «سلوک عاشورایی؛ دفتر اوّل: تعاون و همیاری، دفتر دوم: امر به معروف و نهی از منکر، دفتر سوم: هجرت و مجاهدت و دفتر چهارم: دین و دینداری» آماده نموده که به توفیق الهی دو دفتر دیگر از این مجموعه با نامهای «منزل پنجم: پایداری و استقامت» و «منزل ششم: حقّ و باطل» آماده عرضه شده است. علاقمندان میتوانند جهت تهیه این کتابهای نفیس و مبنایی، با شماره 77652134 تماس حاصل فرمایند.
نظر شما